InfoZdravlje

ZDRAVLJE Kako se ponašati i što napraviti ako Vas ubode stršljen

U slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija

Jedne od brojnih životinja koje se ‘bude’ u proljeće su i stršljeni.

Svake godine u proljeće oplođena ženka koja je prezimila u skloništu gradi novo gnijezdo i nikada ne useljava u staro, prošlogodišnje.

Stršljenjake grade na zaštićenim mjestima, pod strehom, u šupama ili pod krovovima, u šupljim stablima, od nekoliko katova saća, sa stanicama okrenutim prema dolje.

Stršljen se može vrlo dobro braniti, prije svega ako brani svoje leglo.

No opasnost od stršljena za čovjeka i njegove životinje u pravilu se preuveličava, ona je bitno manja nego što se uobičajeno misli.

Stoga se ubod stršljena gotovo u pravilu dogodi ako se na njega slučajno ‘naleti’, ili ako ga se napadne, što obično slučaj dok ga se ‘tjera’ iz kuća ili stanova.

Ubod stršljena kod čovjeka u pravilu nije fatalan i uglavnom se sve završi blagim otokom koji može boljeti i koji traje nekoliko dana.

Međutim, u ekstremnim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada naizgled obični ubod može završiti fatalno.

Ako imate i najmanju sumnju da ste alergični na stršljene, najbolje je izbjegavati avanture u prirodi na mjestima gdje ih ima.

Uzroci anafilaktičkog šoka:

– alergija na ujed insekta,
– ubod na nezgodnom mjestu gdje otok izaziva gušenje,
– ubod stršljena ili ose u proteklih nekoliko tjedana, pa je imuni sistem postao preosjetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija.

Tu terapiju mogu izvesti samo profesionalci.

Važno je još napomenuti da trebate biti posebno oprezni jer u nekim slučajevima, alergijska reakcija može zakasniti i 8 do 10 sati.

Zbog toga, ako vas u roku od nekoliko tjedaba stršljen ubode više puta najbolje se javite liječniku.

Ipak ako se radi o običnom ubodu i nemate nikakve ozbiljnije simptome, odmah nakon uboda mjesto tretirajte hladnim oblozima.

Iskusni pčelari kažu i da ubode pčele, ose ili stršljena možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola.

Potrebno je jednu tabletu jednostavno namočiti, prisloniti na mjesto uboda, držati jednu minutu, a zatim skloniti.

Izvor: Sačuvajmozdravlje.info http://www.sacuvajmo-zdravlje.info/zanimljivosti/savjeti-koji-vas-mogu-spasiti-evo-sta-trebate-uraditi-ako-vas-ubode-strsljen/ i Wikipedia.

Povezani članci

Back to top button
Close
Close