InfoIzdvojenoVjera

ŽUPA IVANEC Biskup Mrzljak posvetio novi oltar – dar obitelji Nataše i Zdravka Markovića

Biskup je u podnožje oltara ugradio moći bl. Alojzija Stepinca

Ivanec – Na svetkovinu Navještenja Gospodinovoga, varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, svečano je posvetio novi oltar u župnoj crkvi u Ivancu.

Sam obred je vrlo simboličan i slikovit.

Na samome početku, biskup je blagoslovio vodu, kojom su svi ‘poškropljeni’ u znak našega krštenja, a potom i novi oltar, koji je bio bez oltarnika, cvijeća i svijeća.

Nakon propovijedi izmoljene su litanije svih svetih, kojom smo mi, putujuća Crkva na zemlji molili pomoć proslavljenih članova Crkve, koji su već u nebesima, a potom je biskup u podnožje oltara ugradio moći bl. Alojzija Stepinca.

Običaj je to koji seže u same početke povijesti Crkve, kada su kršćani, zbog progona Crkve, sv. Misu slavili u katakombama, uz grobove mučenika, hrabreći se tako na njihovu primjeru.

Kasnije se taj običaj proširio na cijelu Crkvu, te je zadržan do danas, kako bi vjernici, svjesni i tjelesne prisutnosti pojedinoga sveca razmatrali njegov primjer i sami napredovali u nasljedovanju Isusa Krista.

Oltar se potom na pet mjesta pomazuje svetim uljem, istim onim kojim se pomazuje kod krštenja, sv. Potvrde i svećeničkoga ređenja.

Na tim mjestima postavljaju se posudice s vatrom, na koju biskup stavlja tamjan – simbol uzdizanja vjerničkih molitava, slijedi kađenje oltara i križa kadionicom.

Nakon toga s oltara se sklanja vatra, te se briše pamučnim krpama koje će upiti ulje, a oltar se sprema za euharistiju; bijeli stoljnjak kao znak uskrsnuća, svijeće, kao znak svjetla, ognja i cvijeće kao znak života i ljepote Božjeg stvoriteljskog djela.

Tada mu pristupa biskup, ljubi ga (jer je oltar sada simbol Isusa Krista) i po prvi puta na njemu prikazuje misnu žrtvu. U svojoj propovijedi biskup je razmatrao odlomak iz evanđelja po Luki koji govori o navještenju anđela Gabrijela Djevici Mariji “Evo, začet ćeš i roditi sina”. – Anđeo Gabrijel je pozdravio Mariju sa “Zdravo milosti puna”. I mi smo pozvani da je tako pozdravljamo.

I mi smo pozvani tako je pozdraviti, pa molimo “Zdravo Marijo” te dodajemo i sadržaj molitve – Riječ je Tijelom postala.

Marija se spremno odazvala vršiti volju Božju. Upravo kada slavimo svetkovinu Blagovijesti, devet mjeseci prije Božića, želimo se podsjetiti kako je to trenutak kada se Božja riječ utjelovljuje, odnosno Bog postaje čovjekom.

Ne samo kada se radujemo Božiću, kao Isusovom rođenju, nego se radujemo svih ovih devet mjeseci, od trenutka začeća pa do rođenja. Jer i to je čovjek. Upravo je dobro to naglasiti u ovo naše vrijeme kada se vode brojne diskusije o tome kada počinje život. Svi smo prošli taj put života. Rasli smo pod srcem svoje majke, a danas se postavlja pitanje – je li to život – poručio je biskup Mrzljak te podsjetio kako slaveći Navještenje Gospodnje započinjemo veliku devetnicu “Hrvatska moli za život”, u sklopu koje će se svakog 25. u mjesecu, idućih devet mjeseci, moliti za život.

Biskup je u propovijedi kazao i kako su nekada Blagovijest kršćani slavili još svečanije nego danas. To je zapravo bio Božić, trenutak kada se Božja riječ utjelovljuje, poručio je mons. Mrzljak. – Bog ulazi u našu ljudsku povijest preko Marije.

Marija postaje ona koja nosi Boga u svijet, postaje svetohranište, oltar. I kada posvećujemo ovaj novi oltar sjetimo se da on služi da na njega, pod prilikama kruha i vina, dolazi Bog.

Tada možemo vidjeti sličnost između Marije i oltara; Marija donosi Isusa, a na oltar dolazi sam Gospodin. Zato je oltar važno i središnje mjesto u svakoj crkvi – poručio je biskup. – U ovaj oltar ćemo ugraditi moći blaženog Alojzija Stepinca koji je svoje mučeništvo podnio upravo u vašoj blizini, u lepoglavskom zatvoru, tu je bilo njegovo najveće mučeništvo. On je izdržao svoje svjedočanstvo i zaista nam može biti primjer.

Osim tog fizičkog znaka, važnije je ono duhovno sjećanje na njegov život i svjedočanstvo koje i mi želimo slijediti – poručio je u homiliji biskup Mrzljak.

Na kraju svete mise ivanečki župnik Zoran Gložinić zahvalio je na dolasku svim župljanima, hodočasnicima, pjevačima, bogoslovima, svećenicima, te biskupu Josipu.

Podsjetio je na povijest obnove ne samo oltarnog prostora, već i cijele župne crkve tijekom njezine povijesti. – No važnija od ove kamene i zidane je ova živa Crkva, zajednica koja se sabire pod ovim svodovima trudeći se živjeti po programu svoga Spasitelja – poručio je vlč. Zoran.

Novi oltar dar je obitelji Nataše i Zdravka Marković, izrađen je u potpunosti od drveta, a na plohe su postavljeni rezbareni drveni ukrasi u zlatnoj boji.

Kod izrade planova samih zahvata u liturgijski prostor, osim stvarnim potrebama, vodilo se računa o oblicima, materijalima i stilovima postojeće opreme.

Foto: Župa Ivanec

Info/Foto: Župa Ivanec

 

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close